top of page
Obrázek autoraOndrej Molina

Gnocchi ala Sorrentina

Hned na začátek si pojďme ujasnit, jak se to vlastně vyslovuje. Jsou to ňoky. Žádný gňoči, ňochy nebo noči. Prostě a jednoduše, ňoky. Gnocchi jsou tradiční italské těstoviny, jejichž historie sahá až do doby Římské říše. Název "gnocchi" pochází z italského slova "nocchio," což znamená "uzlík" nebo "knoflík." Těsto se tradičně připravuje z mouky, brambor, vajec a soli. Původně byly sice gnocchi vyráběny z mouky a vody, nicméně po rozšíření brambor v Evropě, v 16. stolení, se staly populární přísadou i v italské kuchyni a začaly se přidávat do gnocchi. V každém italském regionu existují různé verze a způsoby přípravy gnocchi. Například v oblasti Lombardie a Piemontu jsou populární "gnocchi di patate" (bramborové gnocchi), zatímco v Toskánsku jsou často připravovány "gnudi" (gnocchi z ricotty a špenátu). V dalších oblastech se mohou podávat gnocchi z kukuřičné mouky nebo dokonce z chleba. Italská kuchyně také nabízí sladké verze gnocchi, například z kaštanové mouky, které jsou podávány s medem a ořechy.




Ingredience:

Gnocchi

500g brambor

150 - 200g mouka typ 00

1 vejce

Sůl


Omáčka

5 lžic olivového oleje extra virigin

3-4 stroužků česneku

250g cherry rajčátek

200 ml pasata di pomodoro


Dokončení

1 balení Mozzarella

50g Parmigiano Raggiano



Postup:

  • Troubu nastavte na 200°C. Pokud můžete, dejte režim grilování ze shora. Dejte si vařit vodu do hrnce, vodu osolte a vložte brambory.

  • Vařte do změknutí. Poté brambory oloupejte, a buď nastrouhejte na jemnou nebo propasírujte. Udělejte důlek, přidejte vejce, sůl a mouku, vše promíchejte. Je to rychlý proces, moc nehnětejte, jinak gnocchi nebudou nadýchané.

  • Na olivovém oleji, na mírném plameni orestujeme stroužky česneku. Pokud chcete, přidejte čili papričku. Restujte minimálně 5 minut nebo dokud nezačne česnek chytat zlatou barvu. Mezitím rozpulte cherry rajčátka. Přidejte do záladu a lehce zvyšte plamen, restujte pár minut, dokud nezačnou rajčátka měknout. Poté přidejte pasatu a povařte. Dochuťte solí a čerstvým pepřem.

  • Dejte si vařit velký hrnec s osolenou vodou. Ve chvíli, kdy se vám bude voda vařit, přidejte gnocchi. Vařte, dokud se nevyplavou, poté nechte vařit cca 1-2 minuty.

  • Následně gnocchi smíchejte s omáčkou, natrhejte bazalku, promíchejte. Celou směs pak přendejte do zapékací misky. Mozzarellu natrhejte a položte na noky a vše zastrouhejte parmazánem.

  • Následně v troubě zapečte cca 10 minut.




Aby ti neutekl už žádný recept, nezapomeň mně sledovat na @chef_ondrejmolina a také @fidel_gastro_project

41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page
BOOK NOW