top of page
Obrázek autoraOndrej Molina

Fermentace


Co je fermentace? Fermentace je biochemický proces, při kterém mikroorganismy, jako jsou bakterie, kvasinky a plísně, přeměňují organické látky, zejména sacharidy, na jednodušší látky, jako je alkoholy, kyseliny a plyny. Tento proces je klíčový pro výrobu mnoha potravin a nápojů, včetně chleba, piva, vína, kysaného zelí, kimchi a jogurtu.



Typy fermentace

  • Lacto fermentace: Tento typ kvašení je zodpovědný za výrobu kysaného zelí, kimchi a jogurtu. Bakterie mléčného kvašení (např. Lactobacillus) přeměňují cukry na kyselinu mléčnou, což dodává potravinám charakteristickou kyselou chuť.

  • Alkoholová kvašení: Kvasinky, jako je Saccharomyces cerevisiae, přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. Tento proces je základem pro výrobu piva, vína a chleba.

  • Octová fermentace: Bakterie octového kvašení (např. Acetobacter) přeměňují alkohol na kyselinu octovou, což je klíčové pro výrobu octa.


Historie fermentace Fermentace je jedním z nejstarších způsobů konzervace potravin. Archeologické důkazy naznačují, že lidé fermentovali potraviny již před více než 7000 lety. Starověké civilizace, jako jsou Egypťané, Řekové a Římané, využívaly fermentaci k výrobě chleba, piva a vína. Všichni určitě známe rybí omáčku, sójovou omáčku a dnes v gastronomii velmi populární garum, které má kořeny v řecko-římské civilizaci.




Zdravotní benefity: Kvašené potraviny jsou bohaté na probiotika, která podporují zdraví střev a imunitního systému. Probiotika mohou také pomoci při trávení a vstřebávání živin.


Chuť: Fermentace přidává potravinám komplexní a bohaté chutě, které nelze dosáhnout jinými metodami přípravy.


Trvanlivost: Fermentace prodlužuje trvanlivost potravin tím, že vytváří prostředí nepříznivé pro růst patogenních mikroorganismů. Základy Fermentace


Výběr surovin: Používejte čerstvé a kvalitní suroviny. Například zelí pro kysané zelí nebo okurky pro kvašáky. Sůl: Sůl je klíčová pro kontrolu růstu mikroorganismů. Obvykle se používá 2-3% solný roztok. Sůl podporuje růst prospěšných bakterií mléčného kvašení.


Čas a teplota: Fermentace probíhá nejlépe při pokojové teplotě (20-25°C) a může trvat od několika dnů až po několik týdnů, v závislosti na typu potraviny a požadované chuti.


Jak začít?

Příprava: Nakrájejte nebo nastrouhejte suroviny a smíchejte je se solí. Například pro kysané zelí nakrájejte zelí na tenké plátky a smíchejte je s 2% solným roztokem.

Nádoba: Použijte čistou sklenici nebo keramickou nádobu. Ujistěte se, že suroviny jsou ponořené v solném roztoku, aby se zabránilo růstu plísní.

Doba trvání: Zakryjte nádobu a nechte ji fermentovat při pokojové teplotě. Pravidelně kontrolujte a ochutnávejte, abyste dosáhli požadované chuti a textury. Fermentace může trvat od několika dnů až po několik týdnů.






Závěr

Fermentace je skvělý způsob, jak obohatit svou kuchyni o nové chutě a zároveň podpořit své zdraví. Doufám, že vás tento úvod do fermentace inspiroval k tomu, abyste to vyzkoušeli doma. Pokud máte nějaké otázky nebo se chcete podělit o své zkušenosti, neváhejte mi napsat na profil nebo hodit něco do komentáře.



56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page
BOOK NOW